Pročitaj više...

Zdravlje

Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi prirodoslovci starih kultura. Za napetog čovjeka, izmučenog patnjom, bolešću ili životnim porazima u obitelji ili u društvu, matičnjak je pravi lijek. Ukratko, matičnjak umiruje živce, jača, čisti krv, veseli srce, krijepi duh, te tjera turobne misli.

Popularno ljekovito sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, nadraženosti, straha i treme, slabog pamćenja i zamora. Matičnjak ima spazmolitski učinak, posebno kod raznih neuroza (želučano - probavnog trakta, neuroza srca, nervne smetnje uspavljivanja.

Poboljšava apetit, povoljno djeluje na psihu. Upotrebljava se kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na živčanoj osnovi. Čaj od matičnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Regulira probavu, jača i oporavlja srce,djeluje antibakterijski i pomaže u zacjeljivanju rana. Ipak, najčešće se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamćenje, priziva lijepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti.

Matičnjak umiruje, poboljšava opće psihičko stanje organizma, dočarava lijepe misli i tijelu daje novu snagu. Zbog toga se i preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih tjeskobnih stanja.

Također je koristan kod stišavanja želučane boli, živčanih napada, liječenja nervozne glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica. Listovi matičnjaka služe u medicini kao aromatično i umirujuće sredstvo (kod histerije) većinom u obliku različitih miješanih čajeva. Stoljećima su ovu mirisavu biljku propisivali protiv živčanih poremećaja, a hvale je i kao pomoć pri mnogim ženskim problemima, uključujući neplodnost i menstrualne teškoće.

Pošto potiče na znojenje, matičnjak je dobro uzimati kad trese groznica. Preventivno dobro je svaki dan pojesti nekoliko sirovih listova matičnjaka ili piti standardni čaj od matičnjaka.

Svojstva i djelovanje prirodnih sastojaka naše ručno rađene kozmetike:

Hladno prešano ulje sjemenki marelica: poznato je visokom sadržaju vitamina E koji ima svojstvo omekšavanja kože, te sposobnost da lako prodre u kožu bez ostavljanja osjećaja masnoće zbog čega je vrlo dobro protiv preuranjenog starenja kože, te suhe i iritirane kože. Bogato je esencijalnim masnim kiselina poput oleinske i linolne kiseline, te je bogato vitaminom A. Pomaže koži da zadrži elastičnost, vlagu, jasnoću i gipkost.

Maslinovo ulje je: najprirodnije prirodno sredstvo za njegu i odlično sredstvo za uklanjanje masti, s kojim s kože uklanjamo ostale masnoće. Redovitom uporabom kožu čistimo i smanjujemo rizik za nastanak kožnih upala, bakterija, gljivica …,ima regenerativno djelovanje na tkivo kože i mogućnost da regulira prirodni sustav za vlaženje kože. Uz to omekšava i njeguje kožu i dobro utjeće na stimulaciju i lijećenje kože – napinje je i učvršćuje, sadrži mnogo vitamina E i prirodni je izvor antioksidanata zbog čega vidljivo smanjuje starenje kože.

U sjemenkama grožđa visoko su koncentrirani vitamni E, flavonoidi te linolne kiseline. Zbog koncentriranih aktivnih sastojaka tzv. proantocijanidina (skračeno PCOS) (koji su potrebni da bi se neutralizirali slobodni radikali)  sjemenke grožđa su snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti tijela od preranog starenja, propadanja i bolesti.

Zbog svojih antivirusnih svojstava, matičnjak se koristi u kozmetici lica i tijela kod raznih kožnih nečistoća, pogotovo za žene. Matičnjak ima antibakterijsko, antigljivično, antioksidantno, protuvirusno, protuupalno i umirujuće djelovanje.

Kamilica pospješuje regeneraciju stanica i zacjeljivanje rana. Kamilica sadrži derivate koji su antiseptički i ljekoviti. To najviše pomaže u ublažavanju kongestije kože čime ona postaje mekša. Sadrži azulen koji ublažava natečenost i čisti nečistoæe u porama. Alfa bisalbolol u ulju kamilice regenerira tkivo. Flavonoidi kao i lipofili koji su u sastavu ulja kamilice pomažu u ublažavanju krhkosti kapilara, što u konačnici koristi u jačanju kože.

Recepti s matičnjakom / Melissa Recipes

Kontakt

OPG Jakopović
Organski uzgoj i prerada matičnjaka
Paka 26, 42220 Novi Marof

Tel: 042 612 067 / Fax: 042 205-067
Mob: 099 2166 711

Email: snjezana@opg-jakopovic.hr